Slovensko patrí medzi svetovú elitu vo výrobe medoviny

  • August 11, 2017

nuns-2304009_960_720.jpgMed a voda. To sú ingrediencie, ktoré stačia na výrobu medoviny, najstaršieho alkoholického nápoja na svete, ktorý má svoju tradíciu aj na Slovensku.

Tento nápoj sa zrodil v lesoch bez ľudského zásahu. V dutinách stromov, kde žili včely, stačilo zopár dažďových kvapiek a med začal kvasiť. Medovina tak vznikla skôr, ako by ju bol objavil človek. V južnej Európe tradícia medoviny nie je taká rozšírená a známa ako v severných krajinách, poznamenal Bronislav Tomka, majiteľ firmy Medovina Tomka v Nitre. Na Slovensku bola výroba medoviny obnovená len pred niekoľkými desaťročiami, avšak nápoj sa stal rýchlo populárnym a rovnako aj medzinárodne uznávaným.

„Slovensko patrí medzi svetovú elitu vo výrobe medoviny,“ povedala Iveta Galanská z oddelenia marketingu zo spoločnosti Apimed. Firma, ktorá má sídlo v obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy, je jedným z popredných slovenských výrobcov medoviny.

Výroba medoviny na Slovensku získala aj niekoľko medzinárodných ocenení. Jedným z najvýznamnejších ocenení je tretie miesto na medzinárodnej súťaží Apimondia z roku 2013 a národná cena Medovina roka 2015. Barrique medovina od spoločnosti Apimed, vyrobená z agátového medu, bola na prestížnej včelárskej súťaži Apimondia v Južnej Kórei v roku 2015 ocenená ako Best Mead in the World" - Najlepšia medovina sveta.

Na nedávnej prestížnej súťaži Great Taste v Londýne získala Bariková medovina Apimed dve zlaté hviezdy a novinka z dielne tejto firmy - medový aperitív AMBROZIA ORIGINAL - dostala jednu hviezdu.

"Tak ako vinári vyrábajú rôzne druhy vína v závislosti od hrozna, ktoré používajú, naša spoločnosť vyrába rôzne druhy medoviny, ktoré sa líšia podľa typu medu - kvetinového, lesného alebo lipového," vysvetľuje Galanská. Spoločnosť Apimed vyrába medovinu už 18 rokov a pokračuje tak v rodinnej tradícii.

Pre väčšinu Slovákov je medovina nápoj, ktorý si môžu vychutnať v zime. Pri pomyslení na medovinu im ako prvé prídu na myseľ vianočné trhy a stánky, v ktorých sa predáva horúca medovina. Ale výrobcovia tohto nápoja sa pokúsili dokázať, že medovina môže byť aj v letných mesiacoch osviežujúca – dá sa piť čistá a vychladená alebo ako súčasť miešaných nápojov. Okrek toho Apimed tento rok predstavil prvý aperitív z medu na slovenskom trhu. Nápoj sa nazýva Ambrozia a je vyrobený z prírodných produktov ako med, voda, byliny, korenie a citrusové plody. Spoločnosť Tomka zašla ešte ďalej a vytvorila "Medovec", prvý alkohol z medoviny, ktorý obsahuje 35 percent alkoholu.

Slovensko má aj múzeum medoviny, ktoré vedie rodina Tomka v Nitre. Bolo otvorené v roku 2015 a odvtedy ponúka návštevníkom možnosť ochutnať medovinu, navštíviť 300-ročný pivničný dom s drevenými sudmi a dozvedieť sa o histórii medoviny. Spoločnosť Apimed ponúka zase degustáciu ôsmich druhov medoviny spojenú s prehliadkou v priestoroch, kde sa tento nápoj vyrába.



 Späť

Najčítanejšie správy