Andrea Ena: Sardínčan, ktorý z Gardského jazera priniesol taliansku kuchyňu na Slovensko

  • Júl 10, 2017

Andrea Ena.jpg Sardínčan Andrea Ena je ďalšou osobnosťou, ktorá pôsobí v oblasti gastronómie na Slovensku. Aj jeho recept nájdete v našej knihe "Chute Talianska - Recepty Talianov na Slovensku".

Andrea je majiteľom reštaurácie U Taliana  v Ružomberku a v rozhovore nám prezradil, prečo sa rozhodol usadiť práve na Slovensku, čo si myslí o slovenskej kuchyni, ale aj to, čo robí pre to, aby si udržal svojich zákazníkov.  


1/ Prečo si prišiel na Slovensko a z akého dôvodu si sa rozhodol otvoriť reštauráciu práve tu?

Môj príbeh spojený so Slovenskom sa zrodil v roku 2002 pri jazere Garda, kde som v tom čase pracoval. Spoznal som tam dievča z Ružomberka, ktoré sa čoskoro stalo mojou priateľkou. Keď sme prišli na dovolenku na Slovensko, uvedomil som si, že Taliansko tu vtedy bolo prítomné len v malej miere, no zároveň tu bolo veľa príležitostí. To bol dôvod, prečo som sa rozhodol otvoriť reštauráciu.


2/ Myslíš si, že Slováci majú záujem o taliansku kuchyňu? Aké jedlá obľubujú najviac?

Slováci Taliansko milujú a rovnako aj jeho kuchyňu. Ich záujem o naše jedlá je veľký aj preto, že sú jednoduché a zdravé. A navyše, kto nemá rád pizzu? :-)


3/ Aká by mala byť reštaurácia, aby sa stala úspešnou?

Ten, kto sa chce stať úspešným, by mal mať nepochybne seriózny prístup a rešpekt voči zákazníkom. V neposlednom rade je dôležitá aj kvalita produktov. 


4/ Ktoré jedlo majú ľudia v tvojej reštaurácii najradšej?

Pizzu a rizotá.


5/ Aké je tvoje najobľúbenejšie slovenské jedlo a prečo?

Bryndzové halušky alebo údené bravčové koleno.


6/ Ktoré jedlo podľa teba v sebe spája slovenské a talianske chute?

Nie je to ľahká otázka. Ale možno preto, že pochádzam zo Sardínie, mohol by som povedať, že je to bryndza, keďže aj my vyrábame veľa ovčích syrov, okrem iného aj čerstvých, podobných ako vaša bryndza.


7/ Kde vznikla tvoja vášeň pre varenie?

Pri Gardskom jazere, kde som pracoval ako umývač riadu a potom počas prvých mesiacov na vojne som robil pomocného kuchára. Neskôr ma povýšili na hlavného kuchára.


8/ Čo si myslíš o slovenskej kuchyni? Stravujú sa podľa teba Slováci zdravo?

Niektoré jedlá sú vynikajúce. Ale určite to nie je kuchyňa, ktorá je ľahko stráviteľná. Ako sa hovorí: niekedy menej je viac. Často platí, že jesť dobre a zdravo prospieva viac ako jesť veľa a bez chuti. Aj to je dôvod, pre ktorý sme tu.
Cítim, že mojím poslaním tu na Slovensku je naučiť ľudí, aké dôležité je jedlo správne pripraviť a vychutnať si ho.


9/ Čo považuješ za najťažšie, keď chceš uspokojiť slovenských zákazníkov?

Slovenskí zákazníci milujú všetko, čo je talianske. Nie je ťažké ich uspokojiť, ale na druhej strane musíme mať voči nim rešpekt a musíme sa snažiť, aby sme nestratili ich dôveru.


10/ Ako vidíš budúcnosť talianskej kuchyne na Slovensku?

Talianska kuchyňa na Slovensku má pred sebou dlhú cestu. Je toho ešte veľa, čo môžeme Slovákom ponúknuť.




 Späť

Najčítanejšie správy