Lyra Chocolate: slovenský výrobca čokolády podporuje komunity v Ekvádore a Kolumbii

  • August 11, 2017

chocolate-2224998_960_720 (1).jpgSlováci sa dokážu presadiť aj vo výrobe čokolády. Byť ďaleko od oblastí, v ktorých sa pestuje kakao neznamená, že Slováci nedokážu vyrobiť čokoládu

takým spôsobom, aby rešpektovali teritória, kde sa kakao pestuje.

Spoločnosť Lyra Chocolate v Nitre má výrobný proces, ktorého súčasťou je vzťah s územím, kde sa pesuje kakao a zároveň s ľuďmi, ktorý sa na pestovaní podieľajú. „Kakaové bôby nekupujeme na internete, ale získavame ich priamo od ľudí,“ povedala Katarína Jaklovská zo spoločnosti Lyra Chocolate.

Na výrobe slovenskej čokolády spolupracuje kmeň indiánov z Ekvádora. Nitriansky výrobca čokolády založil spoločnú firmu s miestnymi indiánmi z ekvádorského regiónu Taisha s názvom Taisha Chocolate a stal sa spoluvlastníkom pôdy v pralese. V Kolumbii zase participuje na projekte, ktorý poskytuje miestnym deťom raňajky a tým ich motivuje ostať v škole. 

Spoločnosť zároveň pracuje na otvorení nového obchodu vo Viedni a súčasne má v pláne predávať svoje produkty leteckej spoločnosti z Ázie. Naďalej sa však sústredí aj na krajinu, z ktorej pochádzajú jej zakladatelia. „Chceme pre Slovensko urobiť ešte viac,“ povedala Jaklovská.




 

 Späť

Najčítanejšie správy