Rozhovor s Marcom Destefanis. Ako si pripraviť vynikajúce espresso aj doma?

  • September 22, 2021
undefined

 

Rozhovor sme viedli s Marcom Destefanis, generálnym riaditeľom Best Coffee Distribution, aby sme lepšie spoznali samotný produkt a v neposlednom rade zistili, ako si spraviť dobrú kávu doma alebo v kancelárii.


Ako ste začali s predajom kávy?

Na Slovensku a nielen tam, nie je kvalita kávy taká, na akú sme boli s rodinou zvyknutí. Pôvodne som preto nosil kávu Hausbrandt z Talianska iba pre rodinnú spotrebu, ktorá sa na dlhé roky stala kávou našej domácnosti. Potom sa mi naskytla príležitosť distribuovať túto značku na území Slovenska a keďže som produkt dobre poznal, neváhal som a rozhodol som sa ísť touto cestou, pričom som si bol istý kvalitou toho, čo budem predávať.


Ako je možné získať ten známy krém, ktorý v Taliansku ľudia zvyknú piť dokonca aj v bare za domom?

Tvorbu krému ovplyvňuje niekoľko podmienok. Prvým je nepochybne praženie kávových zŕn, keď vzniká oxid uhličitý, ktorý zvyčajne zostáva vo vnútri zrna. Preto čím je káva čerstvejšia, tým viac CO2 obsahuje. Akonáhle je káva zomletá a horúca voda v kávovare prejde pod vysokým tlakom 9 barov pomletými zrnami, uvoľní sa oxid uhličitý a v šálke nájdeme espresso s perfektným krémom.


Od čoho závisí farba krému?

Farba je spojená s pražením, svetlým alebo tmavým, s dobou extrakcie a tiež so skutočnosťou, či je v kávovej zmesi iba Arabica alebo Robusta. Robusta má zvyčajne menej oleja, menej lipidov a tukov ako Arabica. Ak si teda chcete pripraviť espresso s bohatým krémom, musíte dbať na dostatočne dlhú extrakciu. Ak hovoríme o dobrom espresse, doba varenia je medzi 25 a 35 sekundami. Pre stredne praženú kávu je ideálna teplota extrakcie 92 stupňov Celzia.


Ako si vybrať správnu kávu podľa každého chuti?

Mestská legenda hovorí, že Arabica by mala byť najlepšia zo všetkých. No nie je to úplne tak. Aby bolo možné určiť, ktorá káva je najvhodnejšia, je potrebné okrem osobnej chuti vziať do úvahy aj oblasť pestovania, techniky spracovania, metódy zberu a referenčný rok. Stručne povedané, nič nebráni tomu, aby bola zmes Robusta, bez ohľadu na vnímanie súvisiace s osobným vkusom, kvalitnejšia ako Arabica.
Ak vynecháme technické fakty, keď si chcete vybrať odrodu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám, mali by ste vziať do úvahy tri dôležité rozlišujúce látky: arómu, samozrejme chuť a v neposlednom rade kyslosť. Stručne povedané, dobrá káva musí byť vždy voňavá, dosiahnuť správnu úroveň kyslosti a mať viac či menej intenzívnu chuť.
V tejto súvislosti keď sa vrátime späť k diskusii je užitočné špecifikovať, že Arabica je o niečo jemnejšia a menej kofeínová káva, zatiaľ čo zmes Robusta má agresívnejšiu chuť. Milovníci silných chutí budú v zásade uprednostňovať druhú možnosť, ktorá bude vhodnejšia ako Arabica.


Ako dlho trvá, kým sa začiatočník naučí variť dobrú kávu?

Na prípravu dobrej kávy potrebujete správne vybavenie, trochu praktickosti a dobrú kávu. Verím, že so základným kurzom zahŕňajúcim pár hodín môžete dosiahnuť dobré výsledky.


Je možné pripraviť dobré espresso s bohatým krémom aj s mokou alebo je potrebné mať kávovar?

Espresso s bohatým krémom v šálke je možné vytvoriť aj pomocou moky, no určite s iným časom ako s kávovarmi na espresso. Samozrejme, že nemôžeme očakávať rovnakú extrakciu chuti a arómy, pretože kávovary pracujú pri inom tlaku a teplote. Určite však môžeme našu šálku ozvláštniť.
Jeden z najznámejších trikov je známa Cremina: je to veľmi jednoduchá metóda a vyžaduje iba jednu prísadu naviac, ktorou je klasický biely cukor. Postupujte nasledovne: nalejte do skleneného pohára alebo do šálky toľko lyžičiek cukru, koľko šálok potrebujete na prípravu. Moku dajte na mierny oheň a hneď ako vyjdú prvé kvapky kávy, nalejte ich do pohára s cukrom. Bude ich stačiť veľmi málo. V tomto okamihu pomocou čajovej lyžičky rýchlo premiešajte obe zložky, ako keby ste pripravovali vaječný likér. Po niekoľkých minútach bude váš krém pripravený. Do každej šálky nalejte požadované množstvo a potom pridajte kávu. Pripravíte si oveľa krémovejšiu a už osladenú dobrotu.


Akú kávu máte najradšej?
Nemám obľúbenú zmes, milujem kávu vo všetkých jej formách a príchutiach. Veľmi to však závisí od časti dňa, kedy pijem kávu. Všeobecne platí, že keďže je káva čisto ranný nápoj, dávam prednosť vyváženej a nie veľmi kyslej zmesi, s výraznou chuťou a pachuťou horkej čokolády alebo sušeného ovocia. Hausbrandt Qualità Rossa a Hausbrandt Oro Casa sú dve zmesi, ktoré mám najradšej ráno ku raňajkám.


Máte nejaké tajomstvo, ktoré nám chcete odhaliť, možno menej známe, no vždy spojené s prípravou vynikajúcej kávy?
Všeobecne povedané, je nevyhnutné, aby šálka tiež rešpektovala určité parametre ako hrúbku, kapacitu, ale predovšetkým správnu teplotu. Najhoršie čo môžeme urobiť je podávať kávu v príliš predhriatej šálke, pretože kávu nakoniec oparíme.


Ak máte záujem o kávu Hausbrandt, môžete kontaktovať spoločnosť Best Coffee Distribution na nasledujúcich adresách:

www.bestcoffee.sk

E -mail: info@bestcoffeedistribution.sk

Mobil: +421 940 501 913


 Späť

Najčítanejšie správy