Bratislava 25. januára
(TASR) – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) požiadal
listom ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant
OĽANO) o dodanie metodík určených pre subjekty hospodárskej mobilizácie a
subjekty zaradené do kritickej infraštruktúry. Medzi nich patria aj výrobcovia
chleba a pečiva. V súvislosti so štvrtou vlnou pandémie nového koronavírusu
totiž hrozí, že spracovatelia potravín nebudú schopní pre náhle výpadky
personálu zabezpečiť potraviny na pultoch.
SZPCC poznamenal, že pekári ako subjekty
kritickej infraštruktúry vnímajú doterajšiu nečinnosť agrorezortu v podpore
potravinárskeho sektora počas pandémie ako veľmi závažnú. Nechcú sa znova
dostať do situácie, keď nebudú vedieť zabezpečiť výrobu.
"Veríme, že agrorezort nezanedbal
prípravu na predídenie možnej humanitárnej krízy. Treba si totiž uvedomiť, že
slovenský potravinársky priemysel má oveľa vyššiu potrebu zamestnancov ako jeho
náprotivky v západných krajinách, kde je výroba viac automatizovaná. Vzhľadom
na kritické predpovede vývoja vlny omikron hrozia reálne výpadky v zásobovaní
potravinami v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a ďalších kľúčových
zložkách štátu," uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Podľa zverejnených informácií WHO a na
základe skúsenosti susediacich európskych štátov je podľa neho zrejmé, že pri
mimoriadne krátkej inkubačnej dobe a vysokej infekčnosti možno odôvodnene
predpokladať výrazný zásah do objemu domácej produkcie potravín spôsobenej
citeľným výpadkom pracovnej sily, ktorej je aj bez pandemického ohrozenia
akútny nedostatok.
Pekári podľa Lapšanského považujú
agrorezort, v ktorého kompetencii je agropotravinárska vertikála, za kľúčového
partnera pri zvládnutí vlny omikron. Chcú preto vedieť, ako štát pomôže
potravinárom zabezpečiť nepretržitosť výroby a zásobovania obyvateľstva potravinami.
"Na masívne výpadky pracovníkov, či už
pre karanténu alebo nakazenie sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu
pripraviť. Nie je možné, aby sme zabezpečenie zásobovania či výroby riešili, až
keď kritická situácia nastane. Potrebujeme podporu a súčinnosť štátu, ktorému
odvádzame nemalé dane. Na kritickú situáciu sa potrebujeme spoločne so štátom
pripraviť v predstihu. Už teraz evidujeme rast chorobnosti našich zamestnancov.
Ako sektor zamestnávajúci tretinu pracovníkov v potravinárstve SR, potrebujeme
urgentne vedieť, aké nástroje na zabezpečenie výroby potravín pre občanov
Slovenska agrorezort pripravil," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska.
Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva,
cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako
12.000 pracovníkov.