Rozhovor s Emanuelem Fortinim: aj jeho recepty nájdete v knihe "Chute Talianska"

  • Jún 26, 2017

foto_Emanuele Fortini.jpg Prinášame Vám rozhovor s Emanuelem Fortinim, majiteľom reštaurácie Taverna di Assisi, ktorý nám v krátkosti priblížil prečo sa rozhodol otvoriť reštauráciu práve na Slovensku

a v čom vidí zásadné rozdiely medzi talianskou a slovenskou kuchyňou. Emanuele je súčasťou tímu, ktorý zostavil knihu "Chute Talianska - Recepty Talianov na Slovensku", iniciovanú Taliansko-Slovenskou obchodnou komorou, pričom on do nej prispel dvoma vlastnými receptami.


1/ Prečo si sa rozhodol otvoriť reštauráciu práve na Slovensku?

Reštauráciu na Slovensku som sa rozhodol otvoriť predovšetkým preto, že tu mám priateľku a tiež preto, že sa mi zapáčila lokalita Starého Mesta. Lákala ma myšlienka skúsiť uspieť na slovenskom trhu.


2/ V čom vidíš zásadné rozdiely v chutiach talianskej a slovenskej kuchyne?

Najväčší problém vidím v tom, ako Slovákom priblížiť a vysvetliť podstatu talianskej kuchyne. Zásadný rozdiel je v čerstvosti, keďže my Taliani jedlo pripravujeme vždy čerstvé, no na Slovensku tomu tak nie je. 80 % ľudí, ktorých poznám, má vo zvyku prihrievať si jedlo z predchádzajúcich dní. Zásadným rozdielom je teda samotná kvalita jedla a zdravotný štýl s tým spojený.


3/ Čo podľa teba predstavuje najväčšiu výzvu v snahe uspokojiť slovenského zákazníka?

Ako som už spomínal, najdôležitejšie je ozrejmiť slovenskému zákazníkovi filozofiu talianskej kuchyne. V prvom rade si treba uvedomiť, že talianska kuchyňa nie je fast food, ktorý dnes môžete nájsť takmer na každom rohu. Naopak, je typickým príkladom slow foodu, ktorý si vyžaduje presnosť a čas na prípravu. Často sa mi stáva, že ku mne do reštaurácie zavítajú zákazníci, ktorí si objednajú spaghetti alla Carbonara s tým, že sa ponáhľajú a potrebujú sa do 20 minút najesť. Len uvarenie samotnej cestoviny si však vyžaduje cca 15 minút, takže príprava kvalitného jedla je za takýchto okolností samozrejme nemožná. Vždy sa im snažím vysvetliť, že na jedlo si treba nájsť čas a vychutnať si ho.


4/ Čo slovenskí zákazníci konzumujú najviac?

Obľúbeným jedlom v našej reštaurácii sú cestoviny alla Carbonara, pričom musím zdôrazniť, že po správnosti sa pripravuje bez smotany a klasickej slaniny, s pravou talianskou slaninou guanciale. Ďalej sú tiež vyhľadávané cestoviny all'Amatriciana, taktiež pripravované s talianskou slaninou guanciale, či spaghetti cacio e pepe. Najžiadanejšia je pizza, mäso sa konzumuje len veľmi málo. Mnohí si objednávajú rybu, no keďže čerstvú rybu tu nie je možné dostať, ja ju u mňa v reštaurácii pripravujem len výnimočne.


5/ Prečo si sa rozhodol prispieť vlastným receptom do knihy Chute Talianska?

Predovšetkým preto, že Giorgio a Alexander sú mojimi dobrými priateľmi. A tiež preto, že Taliansko-Slovenská obchodná komora je silnou inštitúciou, ktorú my Taliani žijúci tu na Slovensku musíme podporovať a pomáhať jej rásť. Je nám vždy nápomocná, a preto je mojou povinnosťou, ako aj povinnosťou ostatných kolegov, ktorí sa podieľali na vytvorení tejto knihy, podať jej pomocnú ruku. Tím, ktorý knihu zostavil bol skvelý a verím, že sa nám bude všetkým dariť aj naďalej.


6/ Ako vidíš svoju budúcnosť v oblasti gastronómie na Slovensku?

Moju budúcnosť v tejto oblasti vidím na dlhé obdobie. Začíname rozširovať naše aktivity, pomaly rastieme a napredujeme, v čom nám naši zákazníci veľmi pomáhajú.



 Späť

Najčítanejšie správy