To sú témy štvrtého ročníka týždňa talianskej
kuchyne vo svete, ktorý sa bude konať od 18. do 24. novembra.
Iniciatíva Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce je zameraná na podporu kvalitnej talianskej kuchyne a našich agropotravinárskych výrobkov v zahraničí prostredníctvom seminárov, prednášok, stretnutí so šéfkuchármi, premietania filmov a degustácií.
Iniciatíva Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce je zameraná na podporu kvalitnej talianskej kuchyne a našich agropotravinárskych výrobkov v zahraničí prostredníctvom seminárov, prednášok, stretnutí so šéfkuchármi, premietania filmov a degustácií.
Pri tejto príležitosti sa na Slovensku uskutočnia mnohé aktivity. Turínsky šéfkuchár ocenený michelinskou hviezdičkou, Marco Miglioli, sa 20. novembra predstaví na podujatí, ktoré organizuje Talianske veľvyslanectvo v Bratislave a Taliansko-Slovenská obchodná komora. Počas večere, ktorá sa bude niesť v duchu oslavy talianskych chutí, ponúkne pozvaným hosťom degustačné menu. Marco Miglioli po ukončení strednej hotelovej školy začínal u Antonina Cannavacciuola vo Villa Crespi pri jazere Orta. Neskôr sa presťahoval do Milána, kde pôsobil v reštaurácii “Trussardi alla Scala” a následne do Londýna, kde pracoval ako sous-chef v reštaurácii “Roux at Parliament Square”. Keď sa v roku 2017 vrátil do rodnej krajiny, jeho kroky viedli do Ristorante Carignano, kde bol o rok neskôr ocenený michelinskou hviezdičkou.
V rámci 17. ročníka Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest sa dňa 21. novembra v kine Lumière v Bratislave uskutoční slovenská premiéra filmu Francesca Fallaschiho “Quanto basta” (na slovensko-českom trhu sa tento film predstaví pod názvom “S chuťou Toskánska”). Prináša príbeh Artura, uznávaného michelinského šéfkuchára, ktorý si odpykáva trest vo forme verejnoprospešných prác. V centre pre ľudí s Aspergerovým syndrómom vedie kurz varenia. Je to komédia o dobrom talianskom jedle, priateľstve a vôli vzájomne si pomáhať. Pred premietaním čaká divákov degustácia typického toskánskeho jedla Panzanella a pohár vína. Na realizácii tohto podujatia spolupracujú reštaurácie Antica Toscana a Sapori Italiani.
Taliansko-Slovenská obchodná komora a Talianske veľvyslanectvo v Bratislave počas tohto týždňa zároveň pripravili prezentáciu špeciálnych menu v talianskych reštauráciách, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Od 18. do 24. novembra mnohé z týchto reštaurácií ponúknu zákazníkom možnosť ochutnať typické jedlá a regionálne produkty, ktoré zvyčajne nie sú zahrnuté v menu.
Nasleduje zoznam niektorých reštaurácií, v ktorých budete môcť ochutnať degustačné menu.
BRATISLAVA A OKOLIE
Antica Toscana - Maďarská 101/27, Rusovce;
Luna Rossa - Koprivnická 3401/9D Dúbravka;
Osteria dell’Opera - Gorkého 210/5 Bratislava;
Sapori Italiani - Krížna 39, Bratislava- U Italiana;
Ristorante Italiano da Cono - Light Park - Račianska 1579/90, Nové Mesto;
Ristorante Italiano da Cono - Za Tehelňou 3977/9 Ružinov;
Ristorante Italiano da Cono - Zuckermandel - Žižkova 17/A, Bratislava;
Ristorante Pizzeria da Mario e Nicola - Hlavná 619/95, Stupava;
NITRA
Ristorante Friends& Rosario - Ľudovíta Čuláka 1626/11 949 01 Nitra
Boccaccio - Farská 1335/36 Nitra;
Bližšie informácie o menu ponúkaných v reštauráciách, ktoré sa zapojili do tejto iniciatívy, nájdete na stránke Taliansko-Slovenskej obchodnej komory www.camit.sk.