Madrid 23. marca (TASR) - Klimatické zmeny zasiahli mnohé odvetvia polnohospodárstva, vrátane pestovania chmelu. Španielsky startup Ekonoke preto testuje alternatívny spôsob pestovania tejto klimaticky citlivej plodiny s cielom ochránit typickú horkú chut piva. TASR o tom informuje na základe správy AFP.
Startup skúša pestovat chmel vo vnútri (indoor) v rámci unikátneho projektu. Stúpajúce teploty a zvýšené suchá totiž spôsobili, že úroda chmelu v Európe je coraz nepredvídatelnejšia, klesajú výnosy aj kvalita alfa kyselín, ktoré sú klúcové pre chut a charakter rôznych pív.
V minulom roku klesla produkcia chmelu v Európe o 40 %, uviedol Giacomo Guala, poradca pre pestovanie chmelu v organizácii Copa-Cogeca, ktorá zoskupuje hlavné polnohospodárske zväzy Európskej únie.
"Neprší, ked by malo, alebo je príliš vela dažda, ked by nemalo, takže predvídatelnost už neexistuje," povedal pre AFP.
Pivovarníci už pocitujú tú nepredvídatelnost. Stabilný prísun chmelu je pre nich klúcový, ako aj zachovanie jeho vlastností, kedže neexistuje žiadna alternatíva, ako dodat pivu typickú horkú chut.
Pivovar Hijos de Rivera, výrobca piva Estrella Galicia, ktorý sa doteraz spoliehal na chmel pestovaný na poli, rýchlo rozpoznal potenciál indoor chmelu spolocnosti Ekonoke. Upútal aj pozornost najväcšieho svetového výrobcu piva skupiny AB InBev.
"To, o co sa pivovarníci najviac zaujímajú, je garantovaná dodávka množstva a kvality," povedala generálna riaditelka Ekonoke Inés Sagrariová.
V roku 2019 zacala spolocnost testovat pestovanie chmelu vo svojom madridskom laboratóriu. Skrátili pritom nielen cas pestovania, ale použili aj 15-krát menej vody ako vonku. Prvé pokusy boli úspešné, a tak sa pestovanie chmelu presunulo na pilotnú farmu s rozlohou 1200 metrov štvorcových (m2) v Chantade. V polovici februára zozbierali prvú úrodu.
"V tomto sklade kontrolujeme všetky parametre prostredia, živiny a svetelné faktory, aby sme rastline poskytli to, co potrebuje a vtedy, ked to potrebuje," povedala Sagrariová.
Prevádzková riaditelka Ana Saezová pripomína, že kým na poli sa môže úroda zbierat iba raz rocne, vnútorné podmienky je možné kontrolovat. Podarilo sa tak skrátit cyklus plodenia. Viaceré pokusy ukázali, že chmel pestovaný vo vnútri obsahuje viac alfa kyselín na kilogram ako chmel na poli.
Do leta bude mat spolocnost v prevádzke tri pestovatelské miestnosti s viac ako 1000 rastlinami, ktoré postupne dozrievajú.
"Akonáhle sa pri tomto pilotnom projekte naucíme všetko, co sa potrebujeme naucit, postavíme plnohodnotné priemyselné zariadenie s rozlohou 12.000 m2," dodala Sagrariová.
Pre Hijos de Rivera je to projekt "strategického" významu. Aj Mirek Trnka, bioklimatológ z Ceskej akadémie vied pripustil, že hydropónia je jedným z riešení. Upozornil ale, že rozšírit takúto produkciu natolko, aby dokázala uspokojit dopyt na trhu, bude nárocné.
V Ekonoke vidia svoju úlohu vo využívaní vedy a technológie na ochranu biodiverzity chmelu a v konecnom dôsledku vo vývoji nových hybridov, "aby poskytli viac kvantity a kvality s použitím menšieho množstva zdrojov".